Kettingreactie
Wetenschapsmuseum NEMO 100 jaar - boek
Opdrachtgever - NEMO Science Center
Voor wetenschapsmuseum NEMO, dat jaarlijks meer dan 700.000 bezoekers trekt, schreef Judith Gussenhoven het boek ‘Kettingreactie’ over de wonderlijke metamorfoses van dit museum. Over hoe het al honderd jaar mee beweegt én botst met de tijdgeest.
‘Kettingreactie’ vertelt het verhaal van NEMO Science Museum in Amsterdam en zijn voorgangers. Tussen de oerversie van de oprichter Herman Heijenbrock, het Museum van den Arbeid uit 1923, en het museum van vandaag zitten namelijk ook nog het NINT (Nederlands Instituut voor Nijverheid en Techniek) en newMetropolis verstopt.
Alles begon met de uitstallingen van de excentrieke Heijenbrock: volle vitrines met geëmailleerde koffiepotjes, 80 telefoontoestellen, een röntgenapparaat van Philips en 600 schilderijen van zijn hand.
Met een reusachtige mainframe computer (1965), de Technoscoop (1961) en een Russische maanlandingswagen (1971) vloog het NINT door de jaren zestig en zeventig van de twintigste eeuw. En met reuzenzeepbellen (1985), een slagschip van een gebouw (1997) en de opstijgende raket van de Kettingreactie snelde het museum naar het NEMO van nu.
De rijk geïllustreerde publieksuitgave is verkrijgbaar in de fysieke en online museumshop van NEMO.









Team: Judith Gussenhoven (concept, onderzoek, tekst), Marit van der Gevel (grafisch ontwerp), Door de Flines (redactie), Manou van de Zande (eindredactie), Mariska Bijl (lithografie).